Thursday, January 22, 2009

Diagnoos: armastus

Peatükk Marioni ja Reelika arstiraamatust:

Haiguse nimi: armastus
Haiguse liik: nakkushaigus, hea- ning halvaloomuline
Leviala: globaalne
Eriti ohtlik: kevaditi
Edasikandjad: liblikad

Esineb ka armastusehoogudena, edaspidi kui "hoog".
Hoog võib tabada ootamatult, kutsudes esile mitmeid erinevaid reaktsioone ja sümptomeid. Võib tekkida allergia teise haigusekandja vastu, samuti võib allergeeniks osutuda hooge samaaegselt mittepõdev isik. Sellel juhul on suur võimalus, et tegu on halvaloomulise haigustüvega.
Kõige sagedamini tähendab "armastusehoog" pea kaotamist ning seletamatut ja hiljem erineval määral kahetsemist esilekutsuvat tõmmet nn "keelatud isikute" vastu. Levinuimaks sümptomiks on keskendumisraskused.
Palavikulised hood võivad esile kutsuda kuumalaineid. Neid tuntakse enamasti kütkestavate isikute pärast (võrdluseks, et näiteks külmalaineid toovad esile kõhedusttekitavad isikud).
On täheldatud jalgade nõrgenemist (liigeste pehmumine), kõnevõime kaotust allergeeni lähedusse sattudes, ning samuti väikesel määral ka hingamisraskusi. On ka märgatud, et haigus vähendab söögiisu, tuues sellega kaasa kehakaalu alanemise.
Füüsiline kontakt allergeeniga võib tuua kaasa meelemärkuse või mälu kaotuse (hommikuti ei suudeta tihtipeale kuidagi meenutada, kuidas õhtu lõppes), samuti ka nahalöövet, mida rahvakeeli kutsutakse "maasikateks".
Haigus mõjub stimuleerivalt pisaranäärmetele, eriti ettevaatlik olla romantiliste filmidega. Samuti toovad hood kaasa ülevat õnnetunnet ja kaaluta olekut. See eufooriline palavikuhoog võib kaasa tuua tihtipeale tahtmise end kunstiliselt väljendada (näiteks paljud maailma suurimad kirjandus- ning muusikateosed on olemas tänu nendele samadele haigushoogudele).
Haigusel on nii lühi- kui pikaajalisi vorme. Peiteaeg varieerub olenevalt allergeenist ning haigusekandja vastupanuvõimest, võib esineda eitamist.
Ravi üldjuhul puudub
, eksperdid soovitavad konsulteerida suhtenõustajate või sõprade/sõbrannadega. Lühiajalist leevendust pakuvad haigusekandjatele : ostlemine; igasugune meelelahutus, mis tähendab valju muusikat, ilusaid riideid ja palju tantsimist; alkohoolsed joogid; ning kõik muu, millel on võime lühiajalisele mälule pärssivalt mõjuda.
Tagajärjed on alati erinevad, sõltudes väga paljudest muutujatest (koht, allergeen, kestvus, jne), seega neid ennustada ei saa. Ekstreemsetel juhtudel on tagajärjeks ajutine iiveldus ning kuid kestev paistetus, mille lõpetab uue allergeeni ning potensiaalse haiguskandja teke.
Pikemaajaliselt kestev haigus võib panna haigusekandja ning allergeeni üksteisele väärisehteid kinkima ning üksteisele käega mitte katsutavaid ühikuid lubama. Healoomuline haiguse vorm lõppeb suurel osal juhtudest allergeeni ja/või haigusekandja surmaga (on liikumisi, mis seavad sellegi kahtluse alla, väites, et haigus ei lõppe ka siis).


[Täiendamisel]

No comments: