Tuesday, April 7, 2009

Terremoto, L'Aquila

Nii. L'Aquilas oli eile, esmaspäeval, maavärin.

SIIN on hea ülevaatlik galerii kahjustuste kohta. See, mida 6,3 magnetuudine maavärin 13. sajandi linnale esmaspäeva varahommikul tegi on rohkem kui kohutav. Mõtle, kui meie vanalinn peaks nii kokku kukkuma? Kui Raekoja torn lihtsalt vajub läbi katuse..

Kuidas riik kriisiolukorraga toime tuleb? 130 miljon eurot anti päästeoperatsioonideks, abi tuleb jooksvalt veelgi. Ligi 17,000 koduta jäänud inimest paigutati suuremas osas hotellidesse, osa elab ajutiselt üles seatud suurtes telkides, mõned magavad autodes.

Kummaline on, et teadlane, kes mõni aeg tagasi julges ennustada sellist suuremat maavärinat, kuulutati paanikatekitajaks ja sai kaela suure trahvi. Kohalikud elanikud räägivad, et juba kolm kuud on väiksemaid tõukeid tunda olnud, ometigi eirati seda. Ehk oleks saanud inimesed varem evakueerida, et praeguseks kahesajani tõusnud hukkunute arv väiksem oleks.

Igastahes kuulutas Silvio Berlusconi välja riikliku hädaolukorra ning lubas, et riik aitab inimestel kodud uuesti üles ehitada. Hoiame pöialt.

Täna kell 19:42 kohaliku aja järgi oli L'Aquilas järeltõuge, mis mõõdeti 5,3 palliga Richteri skaalal. Eks üsna pea selgub, kui suured kahjustused see endaga kaasa tõi.

SIIN saab näha kogu seda lugu kajastavat telekanalit internetis otse, kui kellelgi huvi peaks olema.

No comments: